• darkblurbg
    Happy healthy cattle cow

Happy healthy Cattle cow project

Bij het departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en CLICKEY solutions (Raamsdonk) wordt gewerkt aan een innovatieve koe-sensor module om de gezondheid van de koe beter te kunnen monitoren. Het gaat om een inwendige sensor module in de maag van de koe, waarmee via het internet over een draadloze IoT verbinding informatie wordt doorgegeven. Voor bedrijven waar op grote schaal vee wordt gehouden op extensieve wijze; oftewel in kuddes die zich in de vrije natuur begeven, is een speciale Cattle Module ontwikkeld. Met deze Cattle module kan de locatie van het dier worden bepaald en of het desbetreffende dier nog in leven is (aan de hand van lichaamstemperatuur).   

Doel project

De doelstelling is om de veehouder/boer 24 uur per dag actuele informatie geven over de status van zijn kudde. De boer krijgt actuele informatie over de positie van zijn veestapel, en een melding indien een dier afwijkende temperatuur waarden vertoont. Dit verbetert in belangrijke mate de bedrijfsvoering; door de uitgestrekte gebieden waar de kuddes zich vrij kunnen bewegen, is inzicht in de actuele positie alsmede het exacte aantal dieren, van wezenlijk belang. De informatie is altijd en overal beschikbaar en toegankelijk vanaf elk apparaat dat is aangesloten op het internet, zoals een pc, tablet of smartphone. Als er iets misgaat met een koe, ontvangt de boer een alert, zodat hij direct kan ingrijpen. 

Infographic Happy healthy cattle cow

Door de combinatie van de Internet of Things technologie van CLICKEY solutions, kennis en wetenschappelijk onderzoek van het Departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is het binnenkort voor de veehouder mogelijk om altijd online informatie te hebben over de locatie en temperatuur status van de koeien. Door de track & trace functie is altijd bekend waar de koe zich bevindt.