• darkblurbg
    Happy healthy cow project

Happy healthy dairy cow project

Bij het departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht) en CLICKEY solutions (Raamsdonk) wordt gewerkt aan een innovatieve koe-sensor module om de gezondheid van de koe beter te kunnen monitoren. Het gaat om een inwendige sensor module in de maag van de koe waarmee draadloos via het internet, over een draadloze IoT verbinding, continu informatie wordt doorgegeven. De module is uitgerust met verschillende sensoren die  actuele meetwaarden verzamelen van variabelen die, door de wetenschappelijk gevalideerde rekenregels, in het Cow Cloud Portal tot informatie worden verwerkt. Dit geeft inzicht in de gezondheid, het welzijn, de positie, en de voortplantingsstatus van de koe.

Doel project

De doelstelling is om de veehouder/boer 24 uur per dag actuele informatie te geven over de status van zijn koeien, of deze nu binnen staan of buiten lopen. De boer krijgt actuele informatie over de gezondheid, het gedrag en het welzijn van zijn veestapel, zodat hij optimaal en vroegtijdig kan inspelen op veranderingen. Dit bevordert de productie, de gezondheid en het welzijn van de koeien. De informatie is altijd en overal beschikbaar en toegankelijk vanaf elk apparaat dat is aangesloten op het internet, zoals een pc, tablet of smartphone. Als er iets misgaat met een koe, ontvangt de boer een alert, zodat hij direct kan ingrijpen. 

Infographic  Happy healthy dairy cow

Door de combinatie van de Internet of Things technologie van CLICKEY solutions, kennis en wetenschappelijk onderzoek van het Departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is het binnenkort voor de veehouder mogelijk om altijd online informatie te hebben over de activiteit, penstoestand en voortplanting van de koeien. Door de track & trace functie is altijd bekend waar de koe zich bevindt.